ASKERİ STRATEJİNİN TEK ADRESİ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ASKERİ STRATEJİNİN TEK ADRESİ

Sitemiz askeri strateji ve taktik üzerine kurulmuştur.
 
AnasayfaTaktik 101: Belirleyici Nokta EmptyLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Taktik 101: Belirleyici Nokta

Aşağa gitmek 
3 posters
YazarMesaj
onur
MAREŞAL / BAŞKOMUTAN
MAREŞAL / BAŞKOMUTAN
onur


Erkek Mesaj Sayısı : 73
Kayıt tarihi : 04/09/08

Taktik 101: Belirleyici Nokta Empty
MesajKonu: Taktik 101: Belirleyici Nokta   Taktik 101: Belirleyici Nokta Icon_minitimePerş. Eyl. 04, 2008 12:18 pm

ABD Ordusu'ndan emekli Rick Baillergeon ve John Sutherland'in hazırladığı yazı dizisinden çeviridir.

Belirleyici nokta, ele geçirilmesi düşmanın imhasına sebebiyet verecek veya düşmanı ciddi şekilde zayıflamasına neden olacak yere verilen addır. - Jomini

Görev analizi, kendinizi, düşmanı ve yer şeklerini anlamaktır. Bu üç unsuru anlamış vaziyette, artık harekat tarzınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bunu yapmak için, ilk adım belirleyici noktayı tespit etmektir.

Harekat tarzı oluşturmaya, belirleyici noktayı tespit ederek başlanır. Bu, ilk odaklanılacak planlama devresidir. Belirleyici noktanın tespiti, hedeflerinizi belirlemenizi, muharebe gücünüzü bölmenizi ve bunları çeşitli görevlere atamanızı sağlar. Ne yapacağınız bilmeden hareket etmenizi engeller. Komutan olarak sizi, bir analiz yapmaya ve ne hedeflediğinizi ve bu hedefe en iyi yoldan nasıl ulaşabileceğinizi belirlemenizi sağlar. Bu çok önemlidir, zira, gidilecek yolu sezgilerin belirlediği durumlarda, çok az komutan gerekli dehaya sahiptir.

ABD Ordusu, belirleyici noktayı; komutanın düşman üzerinde gözle görülür bir avantaj sağladığı ve muharebenin sonucunun belirlendiği coğrafi bir yer, bir olay veya avantaj sağlayıcı bir dizi hareket olarak tarif eder. Bir başka şekilde söylersek; belirleyici nokta dediğimiz şey, sizin görev analiziyle belirlediğiniz görevinizi başarıya ulaştıracak anahtardır.

Muharebe sonrası yapılan sohbetlerde belirleyici noktaya değinilir. Muharebe bitmiş ve bir araya toplanılmıştır. Askerlerden biri "Onların işini bitirdiğimiz an şu andı..." dediği zaman, bu cümlenin devamı belirleyici noktayı vermektedir.

Düşmanla odaklı belirleyici nokta; tespit edilmiş bir düşman birliği, bir tahkimat, önemli bir silah ya da bir komuta merkezi olabilir. Bunlardan birinin savaş dışı bırakılması, görevin tamamlanması yolunda, size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Mesela, D-Day'de, Point du Hoc'daki topların susturulması klasik bir örnektir.(Çevirenin notu: Yarbay Mustafa Kemal'in Conkbayırı'nda geri çekilen askere süngü taktırıp yere yatırmasıyla, düşmanın ilerleyişini durdurması da buna bir örnektir. Zaten Mustafa Kemal de sonradan bu an için "İşte savaşın kazanıldığı an bu andır." diyordu. Ayrıca Uhud Savaşı'nda ordunun sol kanadına yerleştirilen 50 kişilik okçu birliğinin yerlerinden ayrılmaları da savaşın kaybedilmesine neden olmuş bir belirleyici nokta örneğidir.)
Düşman odaklı belirleyici noktayı daha iyi anlamak için: Farzedin ki siz bir mekanize piyade taburu komutanısınız ve göreviniz 25 km ilerideki bir hedefi ele geçirmek. Bu mesafe içerisinde potansiyel lojistik üssü olarak kullanılabilecek tesisler mevcut. Tugay komutanlığının dediğine göre, hedefinizi ve bu tesisleri ele geçirirseniz, tugayın ileride düzenleyeceği taarruzi operasyonlarda, tugay adına büyük bir avantaj elde etmiş olacaksınız. Yaptığınız analizlerde, düşmanın hedef civarına bir tank takımıyla desteklenmiş bir mekanize piyade bölüğü konuşlandıracağı sonucuna vardınız(Düşmanı Anlamak). Bu analize göre, belirleyici nokta düşmanın elindeki tank takımı. Eğer onu muharebe dışı bırakabilirseniz, hedefi ele geçirmek için büyük bir avantaj elde etmiş olacaksınız. Sizi başarıya götürecek anahtar, bu tank takımının yokedilmesi. Bunu bildiğinize göre, planlarınızı ona göre belirleyebilirsiniz.

Yer şekilleri odaklı belirleyici nokta ise, sizi düşmanınıza karşı avantajlı bir duruma sokan veya düşmanınızı size karşı dezavantajlı bir duruma sokan yer şekilleridir. 1776'da Boston etrafındaki tepelerin ele geçirilmesi veya Gettysburg'daki Little Round Top Tepesi'nin savunulması buna birer örnektir. (Çevirenin notu: Büyük Taarruz'da, Sincanlı Ovası'ndan Dumlupınar'a kadarki en stratejik mevzi olan Çiğiltepe'nin alınması buna bir örnektir. Ayrıca, Kıbrıs Barış Harekatı'nda paraşüt birlikleriyle, çıkartma yapan piyadelerin tutup genişlettiği köprübaşı arasındaki Beşparmak Dağları'nın komandolar tarafından Rumlardan temizlenmesi de buna bir örnektir.)
Şimdi, yukarıda anlattığımız senaryomuza dönersek: Görev analizini tamamladıktan sonra gördünüz ki, hedef bölgeye hakim ve size de mükemmel atış mevzii sağlayacak olan bir miktar daha yüksek rakımlı bir hakim mevzi bulunmakta. Görev analizinden sonra, belirleyici noktanın bu hakim mevzii ele geçirmek olduğuna karar verdiniz. Bu hakim mevzii ele geçirirseniz, hedefinizi de ele geçireceksiniz. Başrınızın anahtarı, bu mevzii ele geçirmek. Bunu bildiğinize göre, planlarınızı ona göre şekillendireceksiniz.

Zaman odaklı belirleyici nokta ise, zamana bağlı olarak size bir avantaj sağlayacak ve yine zamana bağlı olarak düşmana dezavantaj sağlayacak olaya denir.
Yine senaryomuza dönelim. Görev analizinizi tamamladıktan sonra gördünüz ki, düşman bölgedeki kuvvetlerini 48 saat içerisinde bir tank taburuyla takviye edecek.(Düşmanı Anlamak) Buna göre belirleyici nokta, hakim mevzii önünüzdeki 12 saat içerisinde ele geçirmek. Böylece düşman takviyesi gelmeden, ana hedefinizi ele geçirmek için yeterli zamanınız olacak. Biliyorsunuz ki, eğer o mevzii 12 saat içerisinde ele geçiremezseniz inisiyatifi yitirecek ve kendinizden üstün kuvvetlerle karşı karşıya kalacaksınız. Şimdi bu bilgiler ışığında planınızı şekillendirebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi, belirleyici noktayı tespit etmek oldukça subjektif bir iştir. Bu, komuta sanatıdır! Tecrübenize ve görev analizinize göre, anahtarı siz belirlersiniz. Birşey mutlaka sizi zafere götürecek anahtar olmalıdır. Eskilerin dediği gibi: "Eğer her yeri savunuyorsanız, hiçbir yeri savunmuyorsunuz demektir." Yukarıdaki senaryoda tespit edilen belirleyici noktaların hepsi de başarılı sonuç verebilirdi. Sonuç tamamen nasıl plan yaptığınıza ve belirleyici noktayı nasıl lehinize kullandığınıza bağlı.

Şimdi bunu bir örnekle inceleyelim: (Haritaların üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.)


resimleri buradan görebilirsiniz :Taktik 101: Belirleyici Nokta Resim1ec5

Siz, 3-15 Piyade'nin (Mekanize Muharebe Grubu) komutanısınız. 1-7 Piyade ve 4-2 Piyade'nin de bağlı olduğu tugayın komutası altındasınız. Sizin göreviniz, belirlenen hedeflerdeki düşman kuvvetlerini mağlup edip, arkanızda bulunan 2. Tugay'ın kendi hedefine doğru harekete geçmesini sağlayacak yolu açmanız. Sizin göreviniz OBJ 3-15 hedefini ele geçirip 2. Tugay'a en hızlı yolu açmak. 2. Tugay sizin birliğinizi mi, yoksa 4-2 Piyade'yi mi takip edeceğine sonra karar verecek. Batı yanınızı korumak için 1-7 Piyade'ye de OBJ 1-7 hedefi verildi. Hızlı bir görev analizinden sonra, elinizde belli bilgiler oluştu. (Çevirenin notu: Taktik 101: Görev Analizi isimli yazıda anlatılan görev analizinin aşamalarına bakabilirsiniz.)

KENDİNİZİ ANLAYIN

Tugayın ana muharebe gücü sizsiniz.(Destek önceliği sizin.)
Emrinizde 2 Bradley Bölüğü(Çevirenin notu: Piyade destek aracı) ve 1 M1 tank bölüğü var.
80 tane piyadeniz mevcut.
3 adet mayın imha aracınız var.(Her tank takımı için 1 adet.)
Elinizde sis bombası mevcut.

YERŞEKİLLERİNİ ANLAYIN

Bulunduğunuz yer çöl. Yani yüksek görüş kabiliyetine sahipsiniz. Aynı şey düşman için de geçerli.
Etrafınızdaki tepeler, sırtların kenarından tankların geçmesi için müsait.
Sert arazi koşulları piyade için avantaj.
Hava sıcaklığı yüksek. Bu, sis kullanmanızı ve piyadenin ruh halini etkileyecek.

DÜŞMANI ANLAYIN

Düşman çoğunlukla tanklardan ibaret. Tankları T72, yani sizin M1 tanklarınız karşısında güçsüz.
Ana savunma hattı ilerisine 3 adet ileri karakol kuracak.
Piyade sayısının fazla olmasını beklemiyorsunuz.
Kuvvetleri dağınık ve birbirinden yardım görmekte.
Tahkimat yapacak kadar zaman bulamadı.
Savunmasını mevcut arazide sürdürecek.

Şimdi eldeki verileri ve durumunuzu gözden geçirin ve belirleyici noktayı bulmaya çalışın. Sizi hedefiniz olan OBJ 3-15'e götürecek olan anahtar bir yerşekli, bir düşman birliği, biz zaman dilimi veya bir olayı bulmaya çalışın. Size potansiyel belirleyici noktaları göstereceğiz. LÜTFEN AŞAĞIDAN KOPYA ÇEKMEYİN!

Evet, iyice düşündüğünüzü ve kopya çekmediğinizi temenni ederek potansiyel belirleyici noktaları gösteriyoruz.(Doğru cevap diye bir şey yok!)

İlk örneğimizde, komutan düşman ana savunma hattına tepeden bakan hakim mevzii ele geçirmenin kendisini OBJ 3-15 hedefine götüreceği inancında. Böylece cephe taarruzu yerine, düşmanı doğudan kuşatabilecek.


resimleri buradan görebilirsiniz : Taktik 101: Belirleyici Nokta >


resimleri buradan görebilirsiniz :Taktik 101: Belirleyici Nokta Resim3ak1

Son komutanımız da, OBJ 3-15 hedefini ele geçirmenin, iki yandan eşzamanlı bir taarruz ile mümkün olacağı kanaatinde. Zamanlamanın önemli olduğunu ve her iki taraftan da aynı anda saldırılması gerektiğini düşünüyor. Tecrübesine dayanarak, zamanlamada yaşanacak ufak bir farklılığın operasyonu başarısız kılacağı inancında. Bu komutanımız da zaman odaklı hareket ediyor.

Her komutan, belirleyici noktayı tespit ettikten sonra, harekat tarzını oluşturmaya başlıyor. Belirleyici noktayı tespit ettiği için planlamaya odaklanabiliyor.

Umarız bu yazı belirleyici noktayı tespitin planlama için ne denli önemli olduğunu anlatabilmiştir. Eğer bu tekniği daha önceden kullanmadıysanız, söylemeliyiz ki bu, sonradan öğrenilebilen bir sanattır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://taktikstrateji.yetkinforum.com
bahar
ONBAŞI
ONBAŞI
bahar


Mesaj Sayısı : 10
Kayıt tarihi : 04/09/08

Taktik 101: Belirleyici Nokta Empty
MesajKonu: Geri: Taktik 101: Belirleyici Nokta   Taktik 101: Belirleyici Nokta Icon_minitimePerş. Eyl. 04, 2008 12:42 pm

çok güzel bir taktik ama topyekün saldırı daha iyi olabilirdi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
onur
MAREŞAL / BAŞKOMUTAN
MAREŞAL / BAŞKOMUTAN
onur


Erkek Mesaj Sayısı : 73
Kayıt tarihi : 04/09/08

Taktik 101: Belirleyici Nokta Empty
MesajKonu: Geri: Taktik 101: Belirleyici Nokta   Taktik 101: Belirleyici Nokta Icon_minitimePerş. Eyl. 04, 2008 12:45 pm

belki ama

Umarız bu yazı belirleyici noktayı tespitin planlama için ne denli önemli olduğunu anlatabilmiştir. Eğer bu tekniği daha önceden kullanmadıysanız, söylemeliyiz ki bu, sonradan öğrenilebilen bir sanattır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://taktikstrateji.yetkinforum.com
bahar
ONBAŞI
ONBAŞI
bahar


Mesaj Sayısı : 10
Kayıt tarihi : 04/09/08

Taktik 101: Belirleyici Nokta Empty
MesajKonu: Geri: Taktik 101: Belirleyici Nokta   Taktik 101: Belirleyici Nokta Icon_minitimeCuma Eyl. 05, 2008 1:03 pm

saldırılarda daha çok çembere alma işe yarayabilir
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
onur
MAREŞAL / BAŞKOMUTAN
MAREŞAL / BAŞKOMUTAN
onur


Erkek Mesaj Sayısı : 73
Kayıt tarihi : 04/09/08

Taktik 101: Belirleyici Nokta Empty
MesajKonu: Geri: Taktik 101: Belirleyici Nokta   Taktik 101: Belirleyici Nokta Icon_minitimeCuma Eyl. 05, 2008 1:23 pm

burada ki taktik daha ilgi çekici
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://taktikstrateji.yetkinforum.com
BURAK
ÇAVUŞ
ÇAVUŞ
BURAK


Mesaj Sayısı : 21
Kayıt tarihi : 05/09/08

Taktik 101: Belirleyici Nokta Empty
MesajKonu: Geri: Taktik 101: Belirleyici Nokta   Taktik 101: Belirleyici Nokta Icon_minitimeC.tesi Eyl. 06, 2008 2:01 pm

çok güzel bir taktikmiş ilginç
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Taktik 101: Belirleyici Nokta
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Taktik Psikolojik Harp

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ASKERİ STRATEJİNİN TEK ADRESİ :: TAKTİK VE STRATEJİ ÜZERİNE :: TAKTİK VE STRATEJİ KOMUTANLIĞI-
Buraya geçin: