ASKERİ STRATEJİNİN TEK ADRESİ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ASKERİ STRATEJİNİN TEK ADRESİ

Sitemiz askeri strateji ve taktik üzerine kurulmuştur.
 
AnasayfaNeden askeri tarih? EmptyLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Neden askeri tarih?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
onur
MAREŞAL / BAŞKOMUTAN
MAREŞAL / BAŞKOMUTAN
onur


Erkek Mesaj Sayısı : 73
Kayıt tarihi : 04/09/08

Neden askeri tarih? Empty
MesajKonu: Neden askeri tarih?   Neden askeri tarih? Icon_minitimePerş. Eyl. 04, 2008 12:33 pm

Neden askeri tarih?

Bilinen ya da tahmin edilen insanlık tarihi M.Ö. 50000 yılına kadar uzanır. İnsanlık tarihini derinlemesine inceleyen biri rahatlıkla görecetir ki, aslında insanlık tarihi denen olgu bir savaşlar silsilesidir. İlk insanların yaşam alanlarında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ilkel savaş aletleri ile günümüzdeki süper-teknolojik silahlar arasında amaçsal ve olgusal bakımdan hiçbir fark yoktur. Kullanılan aletler ve stratejiler değişse de savaşların amaçları değişmemiştir. Genelde verimli topraklar veya yağma için yapılan ilkel savaşlarla başlayan askeri tarih, daha sonraları dinsel savaşlara, daha karmaşık politik amaçlar için yapılan savaşlara, bağımsızlık uğruna yapılan savaşlara ve 20. YY başlarında görülen ideolojik savaşlara tanık olmuştur.
Mızrak ve baltaların kullanıldığı dönemden , elektronik silahların veya radara yakalanmayan jetlerin kullanıldığı günümüze kadar geçen dönemin tamamı askeri tarihin ilgi alanını oluşturmaktadır. "Tarih periyodik olarak yayınlanan düzenli raporlardan oluşur." özlü sözü aslında tarihin, özellikle askeri tarihin, neden dikkatle incelenmesi gerektiği yönünde bize bir fikir vermektedir. Bizim yapmamız gereken elimize geçen bu raporları en iyi şekilde analiz etmek ve gelecekte atacağımız adımlarımızı ve uygulayacağımız stratejiyi buna göre belirlemektir. Machiavelli'nin dediği gibi "Geleceği görmek isteyen, geçmişe bakmalıdır."
Tarih başka insanların deneyimlerinden ibaret olduğuna göre ve özellikle askeri tarih başka insanların "ölümcül" deneyimlerinden ibaret olduğuna göre, biz de "Zeki insan başka insanların deneyimlerinden faydalanan insandır" sözünü benimseyip gelecek adımlarımızı bizden önce yaşayan nesillerin deneyimlerini göz önünde bulundurarak atmalıyız. Askeri tarihin etüd edilmesiyle elde edeceğimiz birikim, savaşın dehşetini yaşamadan, adeta interaktif bir tecrübe ile bizim gelecekte izleyeceğimiz yolu aydınlatacaktır. Hatta aynı tür dehşeti yaşamak durumunda kaldığımızda bile bize neyin doğru neyin yanlış olduğunu gösterecektir.
Sürekli barış fikrini savunan sosyalist çevrelerin ideolojik beklentilerinin aksine, dünya üzerinde insan varolduğu müddetçe savaşlar olmaya devam edecektir. İnsanlık tarihinin ilk anlaşmazlığı(veya savaşı) kabul edilen Habil ve Kabil arasındaki, Habil'in ölmesiyle sonuçlanan kardeş kavgası, bize insanoğlunun istediği herşeye sahip olsa bile kavga edecek bir sebep bulabileceğini göstermektedir. Savaşların olmasını engellemek ve barışın devamlılığını sağlamak bile başlı başına bir savaş tehlikesidir. Carl von Clausewitz'in "Barışın devamlılığını güven altına almak için her daim savaşa hazır olunmalıdır" sözü bu durumu en iyi açıklayan söz mahiyetindedir. 2. Dünya Savaşı'nın sonunu getiren nükleer silahlar o yıllarda barışın garantisi olarak kabul edilirken, günümüzde insanlığı küresel bir soykırıma uğratma riski taşıyan uğursuz araçlardır. Liddel Hart bu konuda şöyle der:"Hidrojen bombası batılı milletlerin tam ve kesin güvenlik hayallerine cevap olamamıştır.
Bu silah onların vurucu güçlerini artırdığı gibi, onların korkularını ve güvensizlik duygularını da derinleştirmiştir."
Aslında silahlar ve savaş genel olarak uğursuz olgulardır.Sun Tzu'nun 2500 yıl önce söylediği "Silahlar uğursuz araçlardır. Aydınlanmışlara özgü değildir. Ortada onları kullanmaktan başka seçenek yoksa, dingin ve hırssız olmak, zaferi kutlamamak en iyisidir. Zaferi kutlayanlar, kana susamışlardır ve kana susamışlar dünyada kendi yollarını uygulayamazlar" sözü hala geçerliliğini korumaktadır. Ancak savaşın uğursuzluğu ve yıkıcılığı ne kadar iyi bilinirse, kaçınılmaz olan gelecek savaşlardaki yıkım ve dehşet de o oranda azaltılacaktır. Bunu sağlayabilecek yegane bilim dalı ise askeri tarihin ta kendisidir.
Neden askeri tarih? Alex_army1.3
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://taktikstrateji.yetkinforum.com
onur
MAREŞAL / BAŞKOMUTAN
MAREŞAL / BAŞKOMUTAN
onur


Erkek Mesaj Sayısı : 73
Kayıt tarihi : 04/09/08

Neden askeri tarih? Empty
MesajKonu: Geri: Neden askeri tarih?   Neden askeri tarih? Icon_minitimePerş. Eyl. 04, 2008 12:33 pm

yorumlarınızı bekliyorum
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://taktikstrateji.yetkinforum.com
 
Neden askeri tarih?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ASKERİ STRATEJİNİN TEK ADRESİ :: TAKTİK VE STRATEJİ ÜZERİNE :: TAKTİK VE STRATEJİ KOMUTANLIĞI-
Buraya geçin: